Rotterdamse Makers

Met hofleverancier van jazztalent Codarts, de vele Rotterdamse podia en festivals en nieuwe ‘maakplekken’ in ontwikkeling, kunnen we spreken van een Rotterdamse scene. Maar of dat nou strict genomen een jazzscene is? En kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Rotterdamse sound? Die is wellicht nog lastiger in één zin te vatten, getuige de diversiteit aan stijlen, genres, invloeden en (culturele) achtergronden, die van invloed zijn op wat er in Rotterdam op jazzgebied wordt gemaakt.

Toch durven we te stellen dat wonen en werken in Rotterdam een impact heeft op creatieve geesten. Deze stad inspireert als geen ander. Maar hoe?

De enigen die díe vraag kunnen beantwoorden zijn de Rotterdamse makers. We volgen een aantal van hen in aanloop naar hun optredens op Festival Jazz International Rotterdam: violist Yannick Hiwat,  pianist Alexander van Popta, zangeres Shirma Rouse, gitarist/producent Niels Nieuborg, en trombonist Efe Erdem.

Vandaag het woord aan: Alexander van Popta

“Je kon als student 3, 4 dagen in de week op je bek gaan bij jamsessies en dan vervolgens had je ineens ontzettend veel ervaring opgedaan al. (….) De jamsessies van Bar P waren voor mij uniek, in een tijd waar ze ook in De Doelen waren, die te gek waren. En in Dizzy waren ze te gek!”

Van Popta timmert inmiddels al bijna 15 jaar aan de weg in Rotterdam. Hij betrad de jazz/hiphopscene in Rotterdam met Re:Freshed Orchestra en hij speelde ook een belangrijke rol in de muziek van onder anderen gitarist Reinier Baas, zangeressen Ntjam Rosie en Shirma Rouse,  de band KOFFIE en trompettist Teus Nobel. De laatste jaren gooit hij ook hoge ogen als arrangeur voor onder meer het Metropole Orkest. Tijd om deze stille kracht achter zoveel bands in de spotlight te zetten. Op North Sea Round Town was hij in 2019 artist in focus. Op Festival Jazz International Rotterdam is Alexander te horen in de groep van Yannick Hiwat en in Re:Freshed Orchestra. En last but not least een primeur: hij presenteert ALEXANDER. Zijn éigen band, met zijn éigen composities, met zijn eerste grote liefde, de piano.