Rotterdamse Makers
Met hofleverancier van jazztalent Codarts, de vele Rotterdamse podia en festivals en nieuwe ‘maakplekken’ in ontwikkeling, kunnen we spreken van een Rotterdamse scene. Maar of dat nou strict genomen een jazzscene is? En kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Rotterdamse sound? Die is wellicht nog lastiger in één zin te vatten, getuige de diversiteit aan stijlen, genres, invloeden en (culturele) achtergronden, die van invloed zijn op wat er in Rotterdam op jazzgebied wordt gemaakt.
Toch durven we te stellen dat wonen en werken in Rotterdam een impact heeft op creatieve geesten. Deze stad inspireert als geen ander. Maar hoe?
De enigen die díe vraag kunnen beantwoorden zijn de Rotterdamse makers. We volgen een aantal van hen in aanloop naar hun optredens op Festival Jazz International Rotterdam: violist Yannick Hiwat, pianist Alexander van Popta, zangeres Shirma Rouse, gitarist/producent Arp Frique (Niels Nieuborg), en trombonist Efe Erdem.
Vandaag het woord aan: Arp Frique
“Je hebt minimaal 20.000 Kaapverdianen in Rotterdam wonen. En dat zijn muzikanten, voor een heel groot gedeelte. De muziek is voor de Kaapverdische cultuur heel belangrijk. Wat bijna ondenkbaar is, is dat je daar niet iets mee doet,” aldus de Rotterdamse multi-instrumentalist Arp Frique.
In zijn bruisende thuisstad kwam Arp Frique telkens weer in aanraking met de muziek uit Kaapverdië, en ook muziek uit Suriname, Ghana, Nigeria, Jamaica en Brazilië inspireerde hem. Hij verzamelde een poule van muzikanten met roots in alle windstreken en zo ontstond zijn muzikale Family. Met “Funk in various colours” en met een voorkeur voor analoge retrosounds, staat een optreden van Arp Frique & Family altijd garant voor een dampende Rotterdamse ervaring. Een betere festivalafsluiter op zaterdag 26 oktober hadden we ons niet kunnen wensen!