Keulens finest voor het eerst in Nederland

Met de Duitse Heidi Bayer kun je veel kanten op. Ze werd muzikant nadat ze Prokofjev’s Peter en de wolf hoorde om vervolgens als puber de jazz te omarmen. Haar eigen muzikale visie werd gevormd door een veelheid aan muzikale opleidingen, stages, uitwisselingen en talloze optredens en sessies met de meest uiteenlopende muzikanten. Nu, een half leven later, hoor je hier en daar nog echo’s van die opvoeding maar heeft ze een volledig eigen sound ontwikkeld. Het ene moment knalt ze blazend en stomend uit de speakers, om even later subtiel, verfijnd en gevoelig de oren te aaien of juist dansvloerkrakers te pompen.

Dat valt op. Dus werd ze in haar thuishaven Keulen opgenomen in het prestigieuze NICA Artist Development programma, werd ze geselecteerd voor internationale showcasefestivals en mag ze nu, met debuutalbum Virtual Leak in de achterzak en post-corona, ook eindelijk buiten de eigen landsgrenzen optreden.

Dit concert is onderdeel van een uitwisselingstraject met jazzpodium Stadtgarten in Keulen, NICA Artist Development en Festival Jazz International Nijmegen. Een aantal jonge makers uit Rotterdam, Nijmegen en Keulen geeft concerten in de drie steden en maakt door middel van korte residenties kennis met elkaar, met elkaars muziek, elkaars scenes en professionele netwerken, om zo verder te bouwen aan hun internationale carrière.