Het New Rotterdams Jazz Orchestra (NRJO) is een vaste kracht in ‘t Rotterdamse. De band speelde talloze concerten met nationale helden zoals Anton Goudsmit, en internationale artiesten zoals Joshua Redman en Phronesis. En er staan inmiddels vier gelauwerde albums van het orkest op de teller. Niet zo gek als je bedenkt dat de bandleden stuk voor stuk topmusici zijn, die ook flinke carrières hebben opgebouwd in de (inter)nationale jazzscene.

In 2018 startte de samenwerking tussen NRJO en spoken word artiest Derek Otte. De Rotterdamse Otte debuteerde in 2015 met zijn dichtbundel Regelgeving en onlangs volgde zijn tweede, TOFLOF. Met nuchterheid en rake woorden zegt hij met zijn stukken altijd waar het op staat. In 2017 werd hij voor twee jaar Stadsdichter van Rotterdam. Door de NRJO labs ontstond een hechte samenwerking tussen Otte en het orkest, met een VERS! resultaat.

In het kader van ‘100 jaar jazz Rotterdam’ nodigde NRJO nóg een speciale gast uit, te weten toetsenist Jason Lindner. Geen onbekende voor het orkest. In 2010 deelden ze het podium op het North Sea Jazz Festival. Hoog tijd om elkaar muzikaal weer te ontmoeten. Lindner is, in het banen van nieuwe, door elektronische mogelijkheden geïnspireerde paden, lichtjaren verder dan de meesten. Op het laatste album van zijn trio Now vs. Now, The Buffering Cocoon, denkt de toetsenist al lang niet meer vanuit de piano, maar laat hij zich liever leiden door welke niet eerder gehoorde klanken hij nú weer uit zijn synthesizers weet te halen. Evengoed weet hij zich raad met samenwerkingen met Meshell Ndegeocello, Lauryn Hill en Mark Guiliana. Dat zag ook David Bowie, die Lindner een centrale rol gaf op zijn allerlaatste album Blackstar.

Tot slot vroeg Jazz International Rotterdam aan NRJO een compositie te schrijven met betrekking tot ‘100 jaar jazz in Rotterdam’. Omdat het orkest graag vooruit kijkt en zich vol wil storten op de toekomst van de jazz in de stad, heeft het jongste orkestlid – gitarist Jelle Roozenburg – zich over deze eervolle taak ontfermd. Derek Otte levert een tekstuele bijdrage.