Gevormd & geïnspireerd door Rotterdam

De Turkse trombonist Efe Erdem woont sinds 2008 in Rotterdam. Na zijn studie aan het Hacettepe Conservatory in Ankara studeerde hij in 2012 af bij Bart van Lier en Ilja Reingoud aan Codarts in Rotterdam. Erdem speelt al vanaf jonge leeftijd in orkesten en bands en houdt ervan te improviseren. Het Re:Freshed Orchestra, Di-rect, Doe Maar en Anouk zijn een aantal van zijn vaste bands, maar hij speelde als sideman ook met talloze grote internationale namen als O’Jays, Marcus Miller, Benny Golson, Tony Allen, Knower, bandleden van Rolling Stones, Snarky Puppy, Roy Hargrove, Bilal en Robert Glasper. Erdem presenteerde zijn eerste debuut-EP First Kiss in 2016.

The Pack Project

The Pack Project is een jaarlijks terugkerend project van Jazz International Rotterdam. Jonggetalenteerde jazzmuzikanten krijgen tijdens het festival de gelegenheid zich te presenteren met hun ‘Pack’, een exclusieve band die door een bandleider samen met de artistieke leiding van Jazz International wordt samengesteld.

Dit jaar is gekozen voor trombonist/componist Efe Erdem. We zien in hem het talent om een nieuwe weg in te slaan aan de hand van de uitdaging die wij hem bieden. Erdem is een Rotterdammer met een Turkse achtergrond en is een van de leden van onder meer het Re:Freshed Orchestra. Met zijn achtergrond heeft Efe jarenlang jamsessies en bijzondere samenstellingen geleid op meerdere plekken in de stad, waaronder Dizzy, BIRD en Grounds. Met zijn kwaliteit, zijn sound en samensmelting van verschillende stijlen en zijn verhaal met de stad, sluit een Pack Project van zijn hand naadloos aan bij de speerpunten van het festival. Rotterdam heeft hem geïnspireerd en gevormd tot wie hij vandaag is. Deze uitdaging voor hem voorziet in onze ogen in een spannend concert voor het publiek en de ontwikkeling van de jazzmuziek als kunstvorm.

Eigen werk

“Het grote talent van Efe, zijn enorme drive om het uiterste uit zichzelf te halen en zijn open houding ten aanzien van muziek, hebben er voor gezorgd dat hij tot één van de beste en meest gevraagde trombonisten van Nederland behoort. Toch kan een druk ‘working musicians’ leven verdere persoonlijke artistieke ontwikkeling in de weg staan. Met The Pack Project krijgt Efe de kans, en het ‘excuus’, om zich gedurende een langere periode te focussen op zijn eigen werk, waarbij zíjn ontwikkeling en het maken van nieuw werk centraal staat,”aldus Hugo Dirkson, programmeur en coördinator bij Jazz International Rotterdam.