Rotterdamse Makers

Met hofleverancier van jazztalent Codarts, de vele Rotterdamse podia en festivals en nieuwe ‘maakplekken’ in ontwikkeling, kunnen we spreken van een Rotterdamse scene. Maar of dat nou strict genomen een jazzscene is? En kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Rotterdamse sound? Die is wellicht nog lastiger in één zin te vatten, getuige de diversiteit aan stijlen, genres, invloeden en (culturele) achtergronden, die van invloed zijn op wat er in Rotterdam op jazzgebied wordt gemaakt.

Toch durven we te stellen dat wonen en werken in Rotterdam een impact heeft op creatieve geesten. Deze stad inspireert als geen ander. Maar hoe?

De enigen die díe vraag kunnen beantwoorden zijn de Rotterdamse makers. We volgen een aantal van hen in aanloop naar hun optredens op Festival Jazz International Rotterdam: violist Yannick Hiwat,  pianist Alexander van Popta, zangeres Shirma Rouse, gitarist/producent Arp Frique (Niels Nieuborg), en trombonist Efe Erdem.

Vandaag het woord aan: Efe Erdem

“I am in the right place”, voelde Efe Erdem, toen hij tien jaar geleden de move van Ankara naar Rotterdam maakte. In die tien jaar rondde hij zijn master bij Codarts af, werd hij één van de meest gevraagde trombonisten van Nederland, trad hij op met een keur van internationale grote namen en leidde hij jarenlang jamsessies op meerdere plekken in de stad, waaronder Dizzy, BIRD en Grounds. Efe is een musicus die altijd open staat voor alles: als er iets nieuws op zijn pad komt, zal hij zich er in vastbijten en het opnemen in zijn persoonlijke muzikale reis. Hij voelt zich thuis in Rotterdam en hij is een ‘mouwen-opstroper’: als hij met iets begint, maakt hij het af, en dan graag nog heel goed ook. Efe ademt de ‘Rotterdamse scene en sound’ en hij is klaar voor een volgende stap. Die neemt hij met The Pack Project 2019!