Het programma van Festival Jazz International Rotterdam is rond. We gaan live, coronaproof, vier dagen lang, met elke dag een ‘pakketje’ jazz: we bieden drie jazzconcerten in een early show en een late show. Anders dat je gewend bent, maar we proberen zo dicht mogelijk bij een ware festivalervaring te komen, met bekende namen en grote verrassingen. We pakken door met de Rotterdamse koers, met dit jaar de focus op de connectie met andere jazzsteden, nationaal en internationaal. Met nieuwe projecten, nieuwe talenten én nieuwe samenwerkingspartners, zijn we klaar voor de start!

Curated by

Jazz International Rotterdam betrekt muzikanten uit de stad nauwer bij het festival om samen programma te maken. In 2020 is drummer Jimmi Hueting zogeheten gastcurator. Hij koos voor het duo Pablo Giw & Rebekka Salomea uit Keulen, een combinatie van experimentele trompet & voice, Bonsai Panda, rauw uit Rotterdam, met muziek die het kwintet omschrijft als ‘Short Term Memory Music’,  en Fuensanta Méndez, de van oorsprong Mexicaanse zangeres en contrabassiste die haar liefde voor dichtkunst en hedendaagse jazz samenbrengt in haar songs. Jimmi presenteert ook Jo Goes Hunting XL, een transformatie van zijn indieband Jo Goes Hunting naar een tienkoppige jazzgroep, een project dat ook in Nijmegen te horen is.

FJIR specials

In Rotterdam worden nieuwe producties ontwikkeld, waarbij nieuwe samenwerkingen, nieuwe invalshoeken en nieuwe talenten worden gepresenteerd. Maar liefst drie FJIR specials gaan in première, allereerst Enkuentro, het samenwerkingsproject van de Curaçaose pianist Randal Corsen met het New Rotterdam Jazz Orchestra, het vlaggenschip van de Rotterdamse jazz. Het jaarlijks terugkerende Pack Project voor jong talent wordt dit jaar vorm gegeven door de energieke Alba Gil Aceytuno, een jonge Spaanse saxofoniste, vol lef en wars van hokjes denken. Ze is uitgedaagd om een compleet nieuwe band te formeren, nieuwe muziek te schrijven en een artistieke droom waar te maken. Tot slot is het eerder genoemde Jo Goes Hunting XL ook een absolute FJIR special.

Music Meeting Festival programmeert mee

Een aantal bands dat op het programma stond van het afgelaste Music Meeting Festival (Nijmegen) treedt nu alsnog op in Rotterdam. Music Meeting, hét festival waar muzikale ontmoetingen centraal staan, brengtde in Nederland woonachtige Cubaanse pianist Ramón Valle en gitarist Reinier Baas samen, waarbij Valle afrekent met Cubaanse stereotypen en Baas zijn avontuurlijke inslag toont. Een andere combinatie is het experimentele, genre-vrije Berlijnse duo Witch ‘n Monk dat optreedt met gitarist Jorrit Westerhof, frontrunner van de Rotterdamse ‘impro’. Ook staat het Adédéjì Septet in het teken van ‘ontmoeting’: dit is een speciaal door de Nigeriaanse gitarist Adedeji Adetayo samengestelde band met onder meer de jonge Rotterdamse trompettist Peter Somuah.

Uitwisseling met Stadtgarten Keulen

Festival Jazz International Rotterdam is, samen met zusterfestival Festival Jazz International Nijmegen, een samenwerking gestart met het gerenommeerde jazzpodium Stadtgarten in Keulen. Jonge makers uit Rotterdam, Nijmegen en Keulen maken door middel van korte residenties  kennis met elkaar, met elkaars muziek, met elkaars scenes en professionele netwerken. Voor deze eerste editie komt naar Rotterdam de jonge darkjazz trompettist Pablo Giw.

Verder op het programma

Tini Thomsen MaxSax, de energieke band van baritonsaxofoniste Tini Thomsen die jazz laat rocken als geen ander, treedt op. No Man’s Land: Kika Sprangers & Pynarello, brengt een spannende dialoog tussen jazzkwartet en rebels strijkersensemble. Koška Čias is de experimentele groep rondom de in Rotterdam woonachtige Litouwse pianiste Agota Tamelyte, met Stefan Lievestro op pedal steel.

Corona-maatregelen

In LantarenVenster is de grote zaal omgetoverd tot een intieme club, waar men op afstand van elkaar kan genieten van de concerten. Aan de hand van het veiligheidsprotocol voor de podia en de actuele voorschriften van het RIVM, zorgen we dat we muzikanten en medewerkers een veilige (werk)omgeving bieden en dat het publiek op een veilige manier van de live muziek kan genieten.