Nieuw namen

Ook de nieuw bevestigde artiesten laten zien dat het Festival Jazz International Rotterdam, dat plaatsvindt op 25 en 26 oktober a.s. Rotterdamser is dan ooit! Het festival geeft een hoofdrol aan Rotterdamse makers van nu, cureert bijzondere samenwerkingen met een Rotterdams tintje en staat ook stil bij ‘100 jaar jazz in Rotterdam’. Actuele (inter)nationale ontdekkingen maken het programma compleet.

Nieuw bevestigde projecten met Rotterdamse roots zijn: zangeres Shirma Rouse, die een preview geeft van wat ze zelf haar ‘eerste echte jazzplaat’ noemt. Een stevige dosis Rotterdamse energie komt van trompettist Arthur Flink met zijn band FLiNKen het punkjazz/noise duo Stömadoet daar nog een schepje bovenop. Rotterdamse rising stars tenorsaxofonist Jesse Schilderinken Erasmus Jazzprijs winnaar We Are 6 treden op. Nog meer jong talent uit de havenstad komt aan bod in de Codarts Big Bandonder leiding van pianist/arrangeur Robert Koemans.

Daarnaast zijn ook bevestigd: SWART, onder leiding van de jonge Haagse saxofoniste Celia Swart, het Sun Mi Hong Quintet van de in Amsterdam gevestigde Koreaanse drumster Sun Mi Hong,en nóg een drummer: de Amsterdamse Philippe Lemm, met zijn New Yorkse Philippe Lemm Trio. De spraakmakende Engelse zangeres/celliste Ayanna Witter-Johnsonkomt een solo performance geven.

Internationale (gecureerde) programmering

Geen Festival Jazz InternationalRotterdam, zonder internationale verrassingen. Zoals de Chileens/Amerikaanse saxofoniste Melissa Aldana, de Britse percussionist Sarathy Korwar, het New Yorkse Philippe Lemm Trioen een solo performance van de Britse celliste/zangeres Ayanna Witter-Johnson. Speciaal voor het festival bracht programmeur Mike Bindraban het New Rotterdam Jazz Orchestra en de New Yorkse toetsenist Jason Lindnersamen. Benjamin Herman koppelde hij aan het Amerikaanse Delvon Lamarr Organ Trio. Tot slot staat ook Greg Ward’s Rogue Parade op het programma. We spraken hem over zijn muziek: bekijk het interview hier.

Kijk hier het volledige programma.

100 jaar jazz in Rotterdam

Het festival wil eer betonen aan de rijke jazzgeschiedenis van de stad. Op 25 oktober opent het New Rotterdam Jazz Orchestra VERS! feat. Jason Lindnerhet festival met een compositie gewijd aan de 100everjaardag van jazz in Rotterdam. Op 26 oktober vindt een aanvullend programma plaats op de gewijde jazzgrond van De Kaap.

Meer informatie over 100 jaar jazz in Rotterdam.

Rotterdamse Makers: Efe Erdem en The Pack Project

Eerder maakten we bekend dat trombonist Efe Erdem dit jaar The Pack Project vormgeeft. The Pack Project is een jaarlijks terugkerend onderdeel van Festival Jazz International Rotterdam, waarbij jong toptalent een nieuwe band samenstelt en nieuwe composities schrijft. Erdem werkt aan een crossoverproject voor strijkkwartet, drums, bas en trombone, met als inspiratie het tijdperk tussen de Romantiek en het Neo-classisisme, en progressieve funk- en fusion. Meer info en video hier.