Festival Jazz International Rotterdam (30/31 okt) en Festival Jazz International Nijmegen (29 okt–1 nov) omarmen het International Music Meeting Festival als programmapartner in 2020. Een aantal bands dat op het programma stond van het afgelaste International Music Meeting Festival, zal eind oktober alsnog optreden op beide jazzfestivals. Met de bekendmaking van de eerste namen, beloven de drie samenwerkende festivals een programma vol muzikale ontmoetingen, nieuwe projecten en jong talent, in een live setting en voor een live publiek.

Premières

In Rotterdam worden twee nieuwe producties ontwikkeld, die op beide festivals in première gaan: met Jo Goes Hunting XL transformeert drummer en componist Jimmi Hueting zijn indie-rock band Jo Goes Hunting naar een groot jazzensemble. Een andere festival-special is ‘Enkuentro’, het samenwerkingsproject van de Curaçaose pianist Randal Corsen met het New Rotterdam Jazz Orchestra, het vlaggenschip van de Rotterdamse jazz.

The Pack Project

Jong talent maakt zijn opwachting! Het jaarlijks terugkerende Pack Project wordt dit jaar vorm gegeven door de energieke saxofoniste Alba Gil Aceytuno. Dat ze durf heeft en wars van hokjesdenken is, laat Alba al zien in het trio Amaguk. Met The Pack Project wordt zij uitgedaagd een compleet nieuwe band te formeren (‘Pack’), nieuwe muziek te schrijven, een artistieke droom waar te maken en dit in Rotterdam en Nijmegen te presenteren. Tijdens het traject wordt ze begeleid door Jazz International Rotterdam.

Muzikale ontmoetingen

Afrikaanse muziek met een progressieve jazz attitude! In samenwerking met International Music Meeting Festival is de in Athene woonachtige Nigeriaanse gitarist Adedeji Adetayo uitgenodigd om een band samen te stellen. Adedeji woonde enige tijd in Nederland en studeerde in 2012 af aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij zal zeker enkele muzikanten uit Nederland voor zijn band benaderen. Ook vanuit Music Meeting op het programma van beide festivals: de experimentele en genre-vrije improvisatiemuziek van het Berlijnse duo Witch ‘n Monk. Bij het concert in Nijmegen is de veelgeprezen altviolist en Boy Edgarprijswinnaar Oene van Geel te gast bij het duo. In Rotterdam wordt Witch ‘n Monk gekoppeld aan Jorrit Westerhof, frontrunner van de Rotterdamse ‘impro’. Meer namen worden in aanloop naar de festivals bekend gemaakt.

COVID-19

Hoewel we hopen dat de Corona-maatregelen in het najaar verder versoepeld worden, houden we rekening met een festivaleditie waarbij we 1,5m-afstand van elkaar houden. Aan de hand van het veiligheidsprotocol voor de podia en de actuele voorschriften van het RIVM, zorgen we dat we muzikanten en medewerkers een veilige werkomgeving bieden en dat het publiek op een veilige manier van de live muziek kan genieten.