Rotterdamse Makers

Met hofleverancier van jazztalent Codarts, de vele Rotterdamse podia en festivals en nieuwe ‘maakplekken’ in ontwikkeling, kunnen we spreken van een Rotterdamse scene. Maar of dat nou strict genomen een jazzscene is? En kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Rotterdamse sound? Die is wellicht nog lastiger in één zin te vatten, getuige de diversiteit aan stijlen, genres, invloeden en (culturele) achtergronden, die van invloed zijn op wat er in Rotterdam op jazzgebied wordt gemaakt.

Toch durven we te stellen dat wonen en werken in Rotterdam een impact heeft op creatieve geesten. Deze stad inspireert als geen ander. Maar hoe?

De enigen die díe vraag kunnen beantwoorden zijn de Rotterdamse makers. We volgen een aantal van hen in aanloop naar hun optredens op Festival Jazz International Rotterdam: violist Yannick Hiwat,  pianist Alexander van Popta, zangeres Shirma Rouse, gitarist/producent Niels Nieuborg, en trombonist Efe Erdem.

Vandaag het woord aan: Shirma Rouse

“Rotterdam geeft mij rust, en in die rust kan ik creëren. Voor mij is thuis zijn in het westen, in Delfshaven, het meest relaxed. Daar creëer ik mijn mooiste muziek.”

Dat zegt Shirma Rouse – nummer drie in de reeks Rotterdamse makers – over wat de stad voor haar betekent. De zangeres, bekend om haar krachtige en soulvolle stem, kon je de afgelopen jaren even makkelijk tegenkomen op het podium met dj Hardwell, als tijdens nachtelijke jamsessies in het Rotterdamse jazzcircuit met een gospelkoor, of tijdens haar tocht langs de podia met een eerbetoon aan haar heldin Aretha Franklin. Maar momenteel werkt de zangeres aan haar eerste ‘echte jazzalbum’. We zijn bijzonder trots dat ze een preview hiervan komt geven tijdens Festival Jazz International Rotterdam. Op 25 oktober bijt zij het spits af in het Nederlands Fotomuseum om 19:30u.