Rotterdamse Makers

Met hofleverancier van jazztalent Codarts, de vele Rotterdamse podia en festivals en nieuwe ‘maakplekken’ in ontwikkeling, kunnen we spreken van een Rotterdamse scene. Maar of dat nou strict genomen een jazzscene is? En kunnen we eigenlijk wel spreken van een typische Rotterdamse sound? Die is wellicht nog lastiger in één zin te vatten, getuige de diversiteit aan stijlen, genres, invloeden en (culturele) achtergronden, die van invloed zijn op wat er in Rotterdam op jazzgebied wordt gemaakt.

Toch durven we te stellen dat wonen en werken in Rotterdam een impact heeft op creatieve geesten. Deze stad inspireert als geen ander. Maar hoe?

De enigen die díe vraag kunnen beantwoorden zijn de Rotterdamse makers. We volgen een aantal van hen in aanloop naar hun optredens op Festival Jazz International Rotterdam: violist Yannick Hiwat,  pianist Alexander van Popta, zangeres Shirma Rouse, gitarist/producent Niels Nieuborg, en trombonist Efe Erdem.

Vandaag het woord aan: Yannick Hiwat

Als Yannick Hiwat het podium betreedt, let je meteen op. Niet alleen omdat hij zijn viool inzet in stijlen waar dat niet altijd vanzelfsprekend is, maar ook omdat hij zijn beheersing van klassieke muziek – hij was twee jaar lang ‘Nieuwe Maker’ bij De Doelen – moeiteloos weet te koppelen aan een diepgeworteld gevoel voor hiphop, soul en jazz. Op Festival Jazz International Rotterdam speelt hij in drie groepen Re:Freshed Orchestra, Ghasem Batamuntu & the Nu Nova Compound en natuurlijk met zijn eigen Yannick Hiwat Quintet.

“Een hele speciale plek in Rotterdam blijft voor mij het gebied rond Kruisplein, omdat ik daar de meest fantastische periode van mijn leven heb gehad aan de HAVO voor Muziek en Dans, en dat is ook de plek waar ik heel veel vrienden voor het leven heb gemaakt.”